Konu: AY VE BALIKLAR UZERINDEKI ETKISI Gönderim Zamanı: 26-Temmuz-2008 Saat 14:52
Ay ve baliklar uzerindeki etkisi
Bildiginiz gibi halk arasinda cesitli soylentiler vardir. Bazi kisiler dolunayda daha fazla balik oldugunu savunur bazilari ise karanlik havada daha fazla balik oldugunu. Asagida belirtecegim konular cok uzun deneyimler ve arastirmalar sayesinde ortaya cikmistir . Ayrica bu yazim 2006 da bir dergide yayinlanmistir.
Dolunayda baliklarda gumuslenme denilen bir yansima olur ve baliklar birbirlerini yani yaklasan tehlikeyi daha kolay hissederler.Durum boyle olunca suyun icinde daha rahat dolasarak yemlenirler.Yaklasan tehlikeyi gumuslenme sayesinde daha cabuk gorerek yem olmaktan kurtulurlar. Tabiki dolunayda yemleri de daha rahat gorurler ve rahatlikla yem bulabildikleri icin baliklar surekli hareket halindedir. Dolunayda deniz sakin ve temiz ise (lodos veya yagmur nedeniyle bulanik degilse) takimlarimizi ince misinalardan yapmaliyiz.Balik gumuslenmeyi ve yemleri ayin isiginda rahatlikla gorebiliyorsa bizim takimi da rahatlikla gorebilmekte ve yeme daha tedirgin bir sekilde yaklasmaktadir .Unutmayinki baligin gorusu insanin gorusunden 10 kat daha gucludur. Bu durum ay isigi olan tum gecelerde aynidir. Eger ay isigi yoksa ne olur ? Ay isigi olmadigi zaman denizin ici de disarisi gibi daha karanlik oldugu icin balik daha tedirgindir.Deniz icinde gumuslenme olmadigi icin yaklasan tehlikeleri goremez.Karanlik geceler genelde buyuk ve avci (LUFER ve LEVREK vs.) gibi avci baliklar icin ideal bir gecedir. Cunki buyuk cusselerini karanlikta kolayca gizleyip avlanmayi severler. Boyle gecelerde takimlarimiz kalin misinalrla bagli olabilir. Eger otluk ve kayalik yerlerde avlaniyorsak misinalar koyu renk olsada farkatmez. Karanlik gecelerde yemlerimizin daha kokulu veya acik renk olmasina dikkat etmeliyiz.Baliklar karanlik gecelerde gizlenirler(Kaya deliklerinie veya yosunlarin arasina) Bu durumlarda kayalik yerlere veya yosun tarlalarina yakin kumsal yerlerde avlanmak daha iyi olur. Karinlik gecelerin sonunda yani sabaha karsi gun isiyi aydinlatmaya basladigi anda baliklar daha cok yem aramaya baslar.karanlik gecelerin sabahi balikcilik daha verimli olabilir. Ay in uyguladigi cekim gucunun denizler ve baliklar ezerindeki etkisi Dolunayda cekim gucu daha fazla oldugu icin sular cekilir bu da baliklarin daha derinlere gitmesine ve orada yem aramasina neden olur.Genelde ay tam dik yani saat 12 pozisyonuna geldikten sonra sular yavas yavas sismeye baslar ve baliklar sigi sulara geri donerler. Karanlik gecelerde gelgitler cok olmadigi icin baliklar hareket ederek derin sulara gitnezler. Karanlik gecelerde dikkat etmemiz gereken sey Fazla isik kullanmamaktir. Aydinlik gecelerde golgemizin suya yansimasina dikkat etmeliyiz.Hatta kamislarin golgelri dahi baliklarin tedirgin olmasina yeter.
Yukarida bahsettiklerim sakin ve temiz olan sular icin gecerlidir. Sular bulanik ise misinalrin ince veya kalin olmasi buyuk rol oynamaz bulanik sularda genelde gunduz balikciligi daha etkili olur. Karanlik gecelerde en buyuk dusmanimiz yakamozdur. Yakamoz takimin ve agirligin suyun icinde yakamoz sayesinde parlamasina neden olur . Bu nedenle baliklar herseyi gorur.Eger dikkat ettiyseniz yakamoz varken denize bir tas attiysaniz tasin dustugu yer bir sure belli olur. Sonuc olarak ay isigi olan gecelerde balik daha cok hareket ettigi icin daha cok balikl olur .Ideal ince misina ve boncuksuz takimlarla daha cok balik yakalariz.
Eger yazimda Turkcem iyi olmadigi icin hatalar varsa ozur diliyorum.
Sevgilerle Sinan
sevgilerle SINAN (surfcaster) msn: surfcaster@balikta.com
elimden geldigi kadar yardimci olmaya calisiyorum siteye katildigim ilk masajlarimda da belirttigim gibi bildiklerini gizleyen kisilerden degilim tabiki herseyi bildigini zannedenlerden de degilim ama elimden geldigi kadar bilgilerimi dogru ve herkezin anlayacagi bir sekilde paylasmaya calisiyorum umarim birgun bu bilgileri yakindan paylasiriz
sevgilerimle Sinan
elimden geldigi kadar yardimci olmaya calisiyorum siteye katildigim ilk masajlarimda da belirttigim gibi bildiklerini gizleyen kisilerden degilim tabiki herseyi bildigini zannedenlerden de degilim ama elimden geldigi kadar bilgilerimi dogru ve herkezin anlayacagi bir sekilde paylasmaya calisiyorum umarim birgun bu bilgileri yakindan paylasiriz
sevgilerimle Sinan
çok mutlu oluruz şinan kardeşim,herzaman bekleriz,başımızın üştünde yeriniz var.
Baliklar yer yer degisiklik gosterirler bir yerde yakalandigi yem ile bir baska yerde yakalandigi yem arasinda buyuk fark olabilir genelde bu durum baligin yasadigi yerde daha kolay buldugu yemden kaynaklanir Hangi balik hangi yemle yakalanir diye anlatirsak yanlis olur bunu bolgelere ayirip anlatmak bence daha dogru yakinda baliklar ve yakalama teknikleri adi altinda yeni bir baslik acacagim orada biraz bu konudanda bahsedebilirim
Baliklar yer yer degisiklik gosterirler bir yerde yakalandigi yem ile bir baska yerde yakalandigi yem arasinda buyuk fark olabilir genelde bu durum baligin yasadigi yerde daha kolay buldugu yemden kaynaklanir Hangi balik hangi yemle yakalanir diye anlatirsak yanlis olur bunu bolgelere ayirip anlatmak bence daha dogru yakinda baliklar ve yakalama teknikleri adi altinda yeni bir baslik acacagim orada biraz bu konudanda bahsedebilirim
Ben Sinanin ileride ne yazacagini tahmin edebiliyorum.
Yakalanan ilk baligin karni acilir ve migdesine bakilir,
Herkes o zaman bulunduğu ile ve avlak konumuna göre kullanndığı yemleri ve verimlerini de anlatmış olur.
Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır.
Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.
Ben Sinanin ileride ne yazacagini tahmin edebiliyorum.
Yakalanan ilk baligin karni acilir ve migdesine bakilir,
acaba ne yemis diye!!
,
Fikret abi
Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır.
Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma