Konu: Surf kamis ve makina secimi Gönderim Zamanı: 13-Kasım-2008 Saat 12:40
surf kamislar bize daha uzak atislar yapmamizi saglayan atis esnasinda spinin uzunlugu sayesinde kolaylikla atis yapmamizi saglayan kamislardir bildiginiz gibi kamis sapinin mekina baglanti noktasiyla arasinda olan mesafe kisa oldugunda atista zorlaniriz fakat bu tur surf kamislari ve surf kamista kullanacagimiz makinamizi secerken dikkat etmemiz gereken bazi konulari sizlere anlatmaya calisacagim ilk once surf kamisi alirken agirlik atarina ve nereden esnedigine dikkat etmemiz gerekir (kamislarin esneme noktalari ile ilgili bilgiyi linkte bulabilrisinniz
* balikta.com'a Üye olmadığınız için bu linki görmenize izin vermedi! * :
Linki görebilmek için üye olmaniz gerekmektedir.
) butun bunlari aklimizda yani ne istedigimizi belirledikten sonra kamisin puf noktalrina bakmalaiyiz kamisin puf noktalrindan biri makina baglanti naoktasindan kmaisin ucuna dagru baktigimizda ilk halkanin makinadan olan mesafesidir bu mesafe kisa olmamalidir mesafe nekadar buyuk olursa bizim icin yani uzak atis icin daha iyi olur buyuk olan bu ,mesafe bize ne kazandirir? bildiginiz gibi multiplier makina harincinde surf kamislarda kullanilan makinalarda misina makinadan spiral seklinde cikmaktadir bu spiraller basta buyuk ve misina ilerledikce kuculurler iste mesafemiz buyuk olursa spiraller kuculdugunde halkaya ulasmis olur ve surtunmeyi azaltmis oluruz eyer spiraller buyuk iken misina halkaya ulasirsa surtunme dogal olarak daha cok olacaktir ve bu da atis mesafemizin azlamasina yol acacaktir
dikkat etmemiz gerekn bir baska nokta da kamisin sapi ile makina baglanti noktasi ile arasinda olan mesafedir bu mesafe atista rahat atis yapmamiza yardimci oldugu kadar bizi engelleyebilirde kamisin makina baglanti noktasi ile sapi arasindaki mesafeyi alirken kontorl etmeliyiz bunu su sekilde yapabilirsiniz makina baglanti noktasini avucunuzla tutun ardindan kolunuz tam gergin bir sekilde kamisin sapini kolunuzun altina yerlesirin kamisin sapi tam koltuk altinizda olmali yani mesafe avucunuzdan koltuk altiniza kadar olmali eyer kamisin sapi buyuk ise yani koltuk altiniza sigmiyorsa bu kamis sizi atista engeller atis esnasinda uzun olan sap gogsunuze carparak atisi tamamlayamamaniza neden olur ayni sekilde sap kisa oldugunda da sizi engeller kisa sapta kollariniz kamisa tam guc uygulayamaz surf kamislar genelde 60-65-70-75 ve 78 cm sap uzunluklarinda piyasaya surulmektedir bunun nedeni de kisinin kolunun uzunluguna gore istedigi mesafeyi bulmasidir
kamisi sectikten sonra kamisa uyduracagimmiz makinayi secmek makina secerken surf kamislarda ve uzak atislarda kullanilan buyuk makinalari secmeliyiz
bu tip bir makina secerken makinanin cok agir olomamasina ozen gostermeliyiz cok agir olan makinalar bizi yorar ayrica cok agir olduklari icin atis esnasinda guc dagilimini engeller ve istemiyerekte olsa makinayi tuttugumuz elimizle daha cok guc uygulariz bu da atisin istenilen noktada tamamlanmamasina neden olur
makinada dikkat edilmesi gereken bir baska nokta da mikina ve kamis arasinda olan mesafedir bu mesafenin acik olmasi gerekir eyer mesafe az olrsa makinadan spiral seklinde cikan misina kamisin govdesine temas edcektir ve bu temas surtunmeyi arttiracaktir surtunme arttikca atis mesafemiz azlacaktir
umarim faydali bir paylasimda bulunmusumdur eyer sorulariniz varsa yanitlamak icin bekliyorum
saygilarimla
sevgilerle SINAN (surfcaster) msn: surfcaster@balikta.com
İşte hiç bir yerde bulamayacağımız çok değerli net bilgiler , yok o kamış yok bu kamış değil, ideali bulmak adına gerçekten bu konuda okuduğum en yararlı makalelerden biri diyebilirim. Çok teşekkürler Sinan...
Sinan bu güzel bilgiler için teşekkürler, surf kamışların üzerlerinde genelde ingilizce yazılar bulunmaktadır, aslında bunları öğrenmek için ingilizce bilmeye gerek yoktur fakat bir çoğumuz şu an düşünelim ne yazıyor kamışımızın üzerinde? anlamını, işlevlerini biliyormuyuz? ''fast action'', ''medium action'', ''low action'' gibi kamışın hassasiyeti (atış refleksi) ile ilgili bilgiler ifade eder. benim bildiğim kadarıyla palamut, lüfer, levrek ve benzeri iri sayılabilecek ve kullanılan takım + kurşun ağırlığı yüksek avlar için ''fast action'' veya ''high action'' kamışlar idealdir. bazı markalarda hassasiyet derecesi rakamla belirtilmiştir ve ''fast aciton'' karşılığı rakam = 6 dır. benim kullandığım surf kamışlarda sertlik derecesi rakamla belirtilmiş ve 6. bu kamışların atış sonrası düz forma dönüş hızı daha yüksektir. ''low action'' kamışlarda atış esnasında düz forma dönüş hızı daha düşük, yaylanma oranı daha yüksektir. yine üzerlerinde ''high modulus carbon'' yani yüksek modül karbondan imal edildiğini belirten yazılar olabilir. daha yazılacak pek çok detay var aslında ama aklıma şimdilik gelenler bunlar. bu konuda en büyük ustamız Sinan' dan bir yanlışım veya eksiğim olduğu takdirde düzeltme yapmasını rica ediyorum...bana göre esas surf kamış 2 hatta 3 parçalı kamışlar bizim burada kullandığımız teleskopik kamışlarda bu parçalı kamışların performansına erişmek mümkün olmuyor. sevgi ve saygılarımla
bu değerli bilgiler için teşekkür ederim, her şeyi açık şekilde anlatmışsın sinan usta bundan sonra kamışlarımızı alırken bu ince ayrıntılara dikkat edeceğiz kal sağlıcakla, misinan daima gergin olsun.
Mehmet Ambarlıoğlu
1976/A rh+
Bahçelievler/İSTANBUL
Kamışın bir parçası kırıldı. Motorun ise bir parçası kayboldu. Yoğun araştırmalarım sonucu ek parçanın Türkiyede olmadığını öğrendim. Şu anda toplam 40 YTL lik takımlarımla avlanıyorum. 300 YTL lik yeni göz bebeklerim evde hasta olarak yatıyor.
Benim önerim her ne malzem alıyorsanız, mutlaka yedek parçası varmı diye kontrol edin.Benim gibi üzülmeyin sonra.
ilk once atis tekniklerinin en basitinden baslayabilirsiniz asagidaki videolarda Brighton atis teknigi gosterilmekte atisi yapan kisinin durusu ve kamisi tutusunu dikkatle takip edin ve ayinsini denemeye calisin
sevgilerle SINAN (surfcaster) msn: surfcaster@balikta.com
Uzak atışlada kullanılan kamış ve makina özellikleri hakkında verdiğin bilgiler için teşekkürler .Uzak atış için Gökhanın tavsiyesi ile gittiğim yerden aldığım kamış ve makina ile gerçekten iyi atışlar yapabiliyorum.Önceki atışları ikiye katladım desem yalan olmaz.Fakat at çekte kullandığımdan bir süre sonra iyi yoruluyorum.Demekki bu kamış ile sahte çalışmak doğru değil.2,70lik kamış ile rahat oluyor ama büyük balık düşerse çıkaramaya bilirim korkusu taşıyorum.Selamlar.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma