rıdvan abi deniz altında çekim yapamadım ama en yakın zamanda fotoğraf makineme bir hausing bulabilirsem onuda sizlerle paylaşırım. Bu arada sadece foto ilede bunlar anlatılmaz bizzat yaşanmalı çok keyifli bir dalıştı
rıdvan abi deniz altında çekim yapamadım ama en yakın zamanda fotoğraf makineme bir hausing bulabilirsem onuda sizlerle paylaşırım. Bu arada sadece foto ilede bunlar anlatılmaz bizzat yaşanmalı çok keyifli bir dalıştı
sana katılıyorum kardeşim,ben tüplü dalış yapmadım fakat tv de seyrederken bile mest oluyorum,orası bambaşka bir dünya.paylaşım için teşekkürler Murat.
Murat kardeşim usta zıpkıncı olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsun, seni tebrik ederim...bu yoğunlukta bizleride unutma ama vakit ayır olurmu? ve ayrıca eşkinaları da vurma sakın, onları bize bırak
Murat kardeşim usta zıpkıncı olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsun, seni tebrik ederim...bu yoğunlukta bizleride unutma ama vakit ayır olurmu? ve ayrıca eşkinaları da vurma sakın, onları bize bırak
eh be gökhanım be scuba dalışla serbest dalış karıştırılırmı birbirine tüplü dalışta balık vurursan oyarlar seni çıkışta direk aforoz yersin brövenide alırlar elinden bu değerli bilgiler içinde ulaşa teşekkür ederiz demeni beklerim hani
corvina Murat kardeşim sanki kalemin kırılmış sadece resim var!!!!
Ne bileyim o dalış ateşini bize biraz anlatsaydın.
ok hocam yeter ki sen iste;
Sevgili arkadaşlar cuma akşamından çıktığımız yola akşam saat 22:00 gibi teknemizin yanına ulaştık. Tekne sorumlularımızla tanıştıktan sonra pansiyonumuza yerleştik ve yattık, yattık yatmasına ancak nerede uyku ilk deniz dalışının verdiği heyecanla uyku uyumadık. Sabahı zor getirdik neyse ki sabah olduğunda kahvaltımızı yaptık ve 9:30 da teknenin yanına vardıktan sonra teknemiz hereket etti ilk olarak karşı kıyılarda eğitim dalışları yapmak için ilerledik. Karşı kıyıya vardığımızda ekipmanlarımızı kuşandık ve ilk dalışımızı yaptık eğitim dalışı olduğu için pek canlı izleme fırsatımız olmadı maske tahliye, regülatör değiştirme ve çimlenmeyi yaptıktan sonra eğitmenlerimizden aldığımız tam not ile ikinci dalış için teknemize çıktık öğlen yemeğimizi yedik ve başka bir dalış noktasına yola koyulduk. Vardığımızda bu sefer ki dalışımızın keşif dalışı olacağını duyduğumda dünyalar benim olmuştu. Teknenin arkasından suya girdik dalış bilgisayarıma baktığımda suyun sıcaklığı 19 derece idi yüzeyde. İnfilatörümüzden bıraktığımız hava ile yavaş yavaş derinlere inmeye başlamıştık. Sanki bir tüpün içersinde başka bir dünyaya ilerler gibi yavaşça derinlere iniyorduk. Bilgisayarımı tekrar kontrol ettiğimde 30 san. içersinde 7m inmiştik bile birden etrafımda küçük sayılabilecek büyüklükte karagözlerle çevrildiğini gördüm yanımızda bulunan eğitmenimiz birden bıçağını çıkardı! Şaşırmıştım acaba ne yapacaktı?... Zeminde gördüğü bir midyeyi bıçak yardımı ile açtıktan sonra elini ileriye doğru uzatarak bel hizasında sanki hediye veriyor misali balıkların ilginç bir davranışına şahit olmuştum. Onları dışarda iken tuttuğumuzda bizlerden nefret ettiğini sandığım balıkları elimizle denizin altında besliyorduk. Bu görüntüyü sizlere anlatamıyorum çünkü çok garip bir duygu ve görüntü. Konsolumuzda tüpün barına baktığımızda 100 bar olduğunu gördük artık biraz daha derine inmemin zamanı gelmişti palet çırptığımızda bir anda 10 m ye iniverdik. el değmemiş ekin tarlaları arasındaydık sanki. Barbunlar etrafta eşinerek kendilerine yem arıyorlardı. Zamanımız dolmuştu 40 dak. O kadar çabuk geçmişti ki artık çıkma zamanıydı. Teknemize geri döndük ve limana yola çıktık birinci gün yaptığımız iki dalış bizlere dengemizi suyun altında nasıl sağlayacağımızı öğretmişti. İkinci gün artık daha derinlere inmenin zamanı idi, başka bir dalış noktasında atladık teknenin arkasından önümüzde bir tarla daha ilerlemeye başladık tarladan avuç içini andıran bir vadide ilerlerken önümüzde uçurumu andıran bir derinlik ve kaya satıhı belirdi birden tüylerim diken diken olmuştu bilgisayarım 13m yi gösteriyordu eğitmenim aşağı inmemiz gerektiğinin işaretini verdi ve bende uyarak daha aşağıya anmeye başlamıştım rüyalarda gördüğüm ve uçtuğum uçurumdan şimdi yavaşça düşerek iniyordum. Ama sonu karanlık ne olduğu belirsiz etrafımda herhangi bir canlı görmüyordum. Nereye gidiyorduk böyle sonsuzluğa çıkmış gibi ilerliyorduk. Bilgisayarıma baktığımda 24 m ye ulaşmıştık eğitmenimin benim için bir süprizi vardı bizimle birlikte aşağı doğru uzanan kaya satıhında kocaman bir yarık vardı. Eğitmenim ilk olarak kendisi eğildi ve yarığa alttan eğilerek baktı sonra bana el işareti yaparak yaklaşmamı söyledi. Yaklaştım birde ne göreyim kıyıda ya da teknede yakalayamadığım eşkinalar avucumun içerisinde kayanın yarığında 40 ar 50 şer santimlik eşkinalar kaynıyor. El sallayarak uzaklaştık onlardan hemen üstünde kırmızı mercanlar kayalığı gelinlik misali süslemişler ellerimi onlara sürüyor malzemenin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu bu cahil beynim. Az ilerisine baktığımızda şansımızın yardımı ile değişik bir balığa rastladık 15-20 cm çapında bir oyuk içerisinde bir balığın bizi takip ettiğini farkettik yaklaştık balığa balığın kafası toriği andıran bir tarzı vardı. Ancak onu torikten ayıran özelliği çenesinin altında bir tel sakal olması idi sadece kafasını görüyor vücudunun tamamını görmek mümkün değildi. 20 cm yaklaştırdım kafamı herhangi bir tepki vermedi elimi yaklaştırdım yine bir tepki vermedi. Onun bu saygısından dolayı bende ona saygı göstererek elimi salladım ve ondan ayrıldım. Bilgisayarım alarm vermeye başlamış 50 bar rezerv havam kalmıştı heyecandan olsa gerek ve ya soğuktan çünkü 24 m de su 14 derece idi. Havamı çabuk tüketmiştim. Tabi eğitmenimi baz alarak söylüyorum. Eğitmenimi uyardım ve yavaşça yukarıya doğru yol almaya başlamıştık 4-5 metre kala kanımızda oluşan gaz haldeki azot gazının bizi etkilememesi için 3-4 dak. bekledik. Sonra yüzeye ve oradanda teknemize çıktık. Dördüncü dalış için bc deki tüpümü tekrar değiştirdim hemen yemeğimi yedim. Ekipmanımı hazırladım. Artık bu son dalıştı keyfini çıkarmalıydım, Öylede yaptım artık ekipmanlarıma uyum sağladığımı farkettim herşeyi daha bilinçli yapıyor dalışın keyfini çıkarıyordum. 4. dalış için başka bir dalış noktasında suya tekrar girdik. 5 m lik bir mağaradan ilerledik ne diyim sanki yeni dalgıç değil hep dalıyormuşum gibi geldi bana mağaradan geçip kumlum bir alana geldiğimizde ilk karşılaştığım bir ahtapot oldu yatıyordu öylece parmağımla dokunduğumda beni sevmemiş olacak ki bana tükürdü tükürüğü biraz koyuca olacak ki siyahımsı bir görüntü aldı etrafımı neyse dedim, fazla rahatsız etmeden ilerlemeye devam ettim kırmızı bir deniz yıldızı ile karşılaştım. Hepsini kucaklamak istiyor bağrıma basmak istiyordum. Ben artık o imrendiğim belgesellerin içerisine girmiş başrolü bizzat kendim oynuyordum. Süremiz yine çabucak bitmiş havamız kalmamıştı ve dalışa son verdik, tekne limana girmiş bizler ekipmalarımızı çantalarımıza doldurmuş inmeyi bekliyorduk ne de çabuk bitmişti. Arkadaşlarımızla pansiyona uğrayıp apar topar eşyalarımızı alıp oradan ayrıldık, hayatımda yaşadığım en büyük deneyimi arkamda bırakmıştım. En yakın zamanda tekrar gitmek için şimdi iple çekiyorum. Umuyorum yazılarım sizi sıkmaz Sevgilerimle....
eh be gökhanım be scuba dalışla serbest dalış karıştırılırmı birbirine tüplü dalışta balık vurursan oyarlar seni çıkışta direk aforoz yersin brövenide alırlar elinden bu değerli bilgiler içinde ulaşa teşekkür ederiz demeni beklerim hani
Ulaşcım bu resimlerden önce Murat ın dalış eğitiminden ve Saroz a gidişinden haberi olan biri olarak karıştırdığımı düşünmene şaşırdım doğrusu, ben Murat ın hedefine göre yazmıştım, konu hangi topiğin altında açılmış bakarsan anlarsın abicim bu değerli bilgiler için Ulaş a çok teşekkür ederiz
Ulaş a yanlış anlamaya meyil vermeden düzeltmesi için teşekkürler. Evet tüplü dalışlarda zıpkın kullanmak yasak ancak skin dalışta yapan benim için ilk önce gerçek bir dalışın nasıl olduğunu öğrenmem gerekiyordu genelde zıpkın avcılarımız kıyıya pusu kurar burada avlanır benim için gerçek zıpkıncılık açık denizde derin dalışlar yapılarak gerçekleştirilmeli bunun için çalışmalar yapıyorum ve tüplü dalışlarla kendimi daha derinlere adapte etmeye çalışıyorum. Bundan olsa gerek gökhan arkadaşım bunu anlatmak istemiş....
Murat kutlarım.seni.Çoğumuzun yapmak isteyipte yapamadığını yapıyorsun.Ben şahsen kıskandım.Anlatımın dahada imrendirdi.Dilerim bunları resimlendirme imkanınada kavuşursun.Paylaşımının için çok tşk ler.Devamı dileğiyle.selamlar.
6/1/1959 Sarıyerli
her şeyin bir karşılığı vardır.
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma